Pijn motiveert mij en zorgt ervoor dat ik harder ga werken en beter word x

januari 3, 2022

Ik zal nooit vergeten wat de schoolarts op de basisschool tegen mij zei: ‘Je bent ruim 10 kilo te zwaar, probeer minder sapjes te drinken, maar je zult nooit een slanke den of langer dan 1.55 meter worden, want dat zit niet in jullie genen.’ Het was pijnlijk om te horen, maar op de een of andere manier haal ik altijd kracht uit pijn. Pijn motiveert mij en zorgt ervoor dat ik harder ga werken en beter word.

Een paar jaar later werd ik op verschillende locaties, van Hoog Catharijne tot aan de Albert Heijn, gescout voor modellenwerk, door verschillende modellenbureaus. Ik voelde mij gevleid maar ben er nooit op ingegaan. Ik ben inmiddels veertig jaar en ik krijg vaak de vraag: ‘Hoe komt het toch dat je altijd zo slank blijft?’ Mijn antwoord is simpel: ‘Ik ben vaker in de sportschool dan dat ik op de bank televisie zit te kijken.’ Ik heb geen geluk of een snelle stofwisseling. Ik ben en blijf slank omdat ik er hard voor werk. Fit zijn, fysiek én mentaal, staat hoog op mijn doelenlijst, want zoals we inmiddels weten: alles valt of staat met een goede gezondheid. Ik heb een doelenlijst en
veel van de doelen die daarop staan heb ik inmiddels kunnen afvinken.

Het leven is niet ontworpen om ons te geven wat we nodig hebben. Het leven is ontworpen om ons te geven wat we verdienen. Wil jij een betere gezondheid, betere vriendschappen, een beter huis, een beter salaris, kortom: een beter leven? Dan moet jij zélf ook beter worden.

Daarmee bedoel ik niet dat je harder moet gaan werken voor je baas. Je moet harder werken aan jezelf, je moet harder nadenken. Je vaste salaris dat je maandelijks ontvangt zal je zeker voldoening geven, alleen is die bevrediging maar tijdelijk. En dat geldt ook voor de dingen die je krijgt. Van geven krijg je niet alleen een beter gevoel over jezelf, het start ook het proces van ontvangen. Levensplezier zit telkens in het ontdekken van nieuwe doelen en wensen, en in het realiseren daarvan. En jezelf constant zien groeien in een betere versie

van jezelf – in who you becoming.
Als je wilt dat er dingen veranderen, dan moet jíj veranderen. Zo simpel is dat. Laten we beginnen met persoonlijke groei: schrijf je kortetermijn- en langetermijndoelen op voor de komende vijf of tien jaar, werk aan je vaardigheden, lees zoveel mogelijk boeken, leer van anderen, doe onderzoek, ga naar de sportschool, ontwikkel je kwaliteiten of schakel een coach in. Wees in alles wat je doet consistent en gedisciplineerd. De waardevolste vorm van discipline is de discipline die je jezelf oplegt, oftewel: zelfdiscipline.

Ten tweede: onderzoek je gedachten.
Ons leven wordt meestal beïnvloed door de manier waarop we dénken dat dingen zijn, in plaats van te zien hoe ze daadwerkelijk zijn. Onze gedachten worden beïnvloed door: onze opvoeding, ons verleden, onze ervaringen en dingen die we zien en horen. Onze gedachten creëren onze emoties en onze emoties bepalen onze energie, high or low. Onze gedachten en emoties – en het maakt niet uit of ze positief of negatief zijn, of ze kloppen of niet – hebben direct invloed op ons heden en onze toekomst. Hoeveel mensen beginnen hun
ochtend met het lezen van het nieuws? Heel veel. Waarom zou je je dag überhaupt beginnen met zoveel negativiteit? Dit geldt vooral voor minderheden of mensen met een islamitische achtergrond. In de westerse media is de kans klein dat er iets positiefs over je geschreven wordt. De media verdienen er grof geld aan, omdat ze hiermee een grote groep mensen voeden; het geeft ze een beter gevoel over zichzelf. Voed je brein met de juiste ingrediënten.

Zie je brein als een overheerlijk tajine-gerecht. Een tajine wordt uiterst zorgvuldig voorbereid, met veel liefde, aandacht, tijd en geduld. We stoppen er alleen de beste ingrediënten en specerijen in, zoals komijn, gember, of ras el hanout. De naam ras el hanout zegt eigenlijk al genoeg, die betekent: ‘het beste van de winkel’. Een goede traditionele tajine wordt, voor het beste resultaat, voorbereid in een aardewerken, authentieke tajineschaal. En niet in een Tefal Ceramic Control koekenpan – blijf authentiek en bewaak je brein.

Tot slot: manage je ego.
Je ego – dat in het leed van je verleden woont, dat je angstig maakt in het heden en die angsten projecteert op jouw toekomst – zit waarschijnlijk ook in de tajine te roeren met beperkende overtuigingen: alles moet precies gaan zoals ik wil, ik kan niemand vertrouwen, de ander deugt niet. Je overtuigingen zijn de dingen die je gelooft over jezelf en hoe je naar situaties kijkt. Die bepalen waar je focus naartoe gaat, en die bepalen voor een groot deel je levensgeluk. Het ego is het nare kritische stemmetje dat je continu lastigvalt en ervoor zorgt
dat je persoonlijke groei en ontwikkeling stagneren. Iedereen heeft er last van, maar niet iedereen is zich hier bewust van. Wees dus alert, herken het stemmetje en zet op tijd het vuur laag, watch your tajine. De kennis en de inzichten die ik met jullie deel heb ik niet alleen tijdens mijn opleidingen of cursussen geleerd. Ik heb de afgelopen jaren wel honderden boeken over cognities en het menselijk gedrag gelezen. Ik heb urenlang seminars beluisterd van de beste lifecoaches ter wereld, en ik doe dat nog steeds. En niet alleen om mensen beter te kunnen helpen, maar ook om telkens zelf beter te worden.

Saïda Amir

Meer Columns