Fatimzahra Baba

In het kort

Sociaal Ondernemer en Inspirator
42 jaar
Geboren en getogen in Amsterdam

Bio

Fatimzahra is oprichter van SAAAM, Besma en mede-initiator van FATIMA. Met haar organisatie SAAAM heeft zij met eigen ontwikkelde methodieken moeders en meiden in Amsterdam op een positieve manier in beweging krijgen om zich op deze manier maximaal te kunnen ontwikkelen en ontplooien in onze samenleving. Fatimzahra is daarnaast initiator van Besma (het Arabische woord voor glimlach) en is een platform voor meiden en moeders in Amsterdam om hen te motiveren, inspireren en te verbinden.

In de afgelopen jaren heeft Fatimzahra in verschillende wijken in Amsterdam en daarbuiten initiatieven opgestart en uitgevoerd in samenwerking met bedrijfsleven, overheid en anderen waarbij de economische zelfstandigheid en persoonlijke positie van meiden en vrouwen sterk is verbeterd. Het bereiken van juist die ‘onbereikbare’ groepen is een kracht die door vele professionals en andere als zeer waardevol wordt ervaren.

Fatimzahra Baba

“Zonder onze ouders hebben wij ons niet kunnen ontwikkelen en de Amsterdammers zijn die wij nu zijn.”

50 jaar migratie

“Mijn vader was een van de eerste gastarbeiders die als jonge man in de jaren zestig een ongewisse toekomst tegemoet ging door de grote overstap naar Europa te maken. Na een korte tocht door Frankrijk kwam hij uit in Amsterdam. Een stad waar hij het grootste deel van zijn leven keihard heeft gewerkt door dagelijks zestien uren te werken en op deze manier een betere toekomst te bieden voor zijn gezin. 50 jaar migratie kenmerkt zich voor mij met onder andere het doorzettingsvermogen, harde werken, alles in het belang zetten van het gezin door mijn vader en de vele andere vaders. Zonder ouders zouden wij niet staan waar wij nu staan. Zonder onze ouders hebben wij ons niet kunnen ontwikkelen en de Amsterdammers zijn die wij nu zijn. Het verhaal van onze ouders is een verhaal waar veel respect voor moet zijn en zij verdienen dan ook onze aandacht, zorg en liefde. Dit is het minste wat wij kunnen betekenen na 50 jaar migratie.”

Amsterdamse

“Mijn Marokkaanse roots zijn een onderdeel van mijn Amsterdamse DNA. Marokko is het land van mijn ouders. Van huis uit heb ik van mijn ouders meegekregen dat niks vanzelf komt aanwaaien en dat je hard moet werken om datgene te bereiken wat je voor ogen hebt. Amsterdam is voor mij ook de stad met de bewoners met een grote mond maar ook een hart van goud. Het klaarstaan voor een ander kom je in alle wijken van de stad tegen. Mensen die het zelf niet ruim hebben, maar desondanks wanneer het nodig is, klaarstaan voor een ander laat ook zien dat Amsterdam de stad van liefde en menselijkheid is. Amsterdam is de stad van mijn ouders en nu ook de stad van mijn kinderen.”

Andere FATIMA's