Mouna Laroussi Tahiri

In het kort

Choreograaf, Danstheater maker, Performer & Creatieve multiculturele ondernemer
37
Geboren in Gouda, sinds 2007 in Amsterdam

Bio

Mouna is choreografe, danstheatermaker en het creatieve brein achter de producties van Mouna Dance Productions en Stichting Mouna Mix. In haar interdisciplinaire voorstellingen met dans, theater en muziek belicht ze actuele maatschappelijke thema’s vanuit haar perspectief als Nederlands Marokkaanse maker. Ze focust zich al jaren op het onderzoeken, ontwikkelen en uitwisselen van cross-overs in diverse dansstijlen, muziek, verschillende theaterdisciplines en ontmoetingen tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. Met als specialiteit de cross-overs tussen het oosten en het westen.

Haar docu-dansvoorstelling Sneak Preview was een samenwerking met de Universiteit Hassan II in Casablanca en voor dit project heeft ze 21 niqab dragende vrouwen geïnterviewd in Marokko en in Nederland. In 2015 ontwikkelde ze dansvoorstelling Haschoema over de sociale controle binnen de Arabische gemeenschap en het effect daarvan op vrouwen. Samen met Podium Mozaïek ontwikkelde ze de one-women show Schijtziek voor het Nieuwe Makers Festival RRReuring 2018. 

Mouna Laroussi Tahiri

“Het grootste deel van mijn creativiteit haal ik uit de Marokkaanse kant.”

50 jaar migratie

“Mijn vader Mohamed Laroussi Tahiri kwam in 1970 naar Nederland om in het kader van zijn studie Toerisme stage te lopen bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee.  Na enkele Nederlandse studies kwam hij in 1976 bij de gemeente Gouda in dienst als sociaal raadsman. Na 12 jaar sociaal werk is hij een eigen bedrijf begonnen dat gericht was op het importeren en exporteren van groenten en fruit van en naar Marokko. Mijn vader past in de praktijk toe waar velen over praten, namelijk: elkaar leren kennen. Hij is voor mij altijd een bruggenbouwer geweest, mijn held. Dankzij mijn vader en mijn moeder heb ik samen met mijn zussen vrijheid, kansen en meer mogelijkheden gekregen om een goed leven te starten. De eerste generatie Marokkanen hebben zo hard gewerkt om iets te bereiken voor onze generaties. Dat zijn voor mij de helden! 50 jaar migratie is voor mij een ode aan deze helden!”

Amsterdamse

“Mijn gastvrijheid, mijn warmte, het graag omringen met mijn familie, mijn grote liefde voor de Marokkaanse keuken (beste keuken in de hele wereld), de taal, mijn accent als ik praat en de Marokkaanse humor. Het grootste deel van mijn creativiteit haal ik uit de Marokkaanse kant. Namelijk mijn liefde voor de Marokkaanse muziek, de dansen, de geschiedenis en de verschillende kledingdrachten. Elk jaar ga ik naar Marokko en vind daar een rust, een gemoedsrust, een warm thuiskomen. Mijn lichaam gedijt in de warme lucht in Marokko beter. Hierdoor beweeg ik mij makkelijker, bijna gewichtsloos. Ik denk dat al deze punten mij typisch Marokkaans maken.”

 

Andere FATIMA's