Najat Aabid (Najia)

In het kort

Coördinator, beleidsmedewerker
Woont 46 jaar in Nederland
Geboren in Essaouirra Marokko

Bio

Woont sinds haar 17e in Nederland en is moeder van vier volwassen kinderen. Als jonge moeder besloot zij een HBO studie te volgen en is als hulpverlener aan de slag gegaan. In die functie heeft zijn bijgedragen aan het oplossen van conflicten en problemen waarmee velen Marokkanen uit de eerste generatie geconfronteerd werden. In de jaren negentig was zij verantwoordelijk voor de uitvoering van opvoedingsondersteuning trajecten aan ouders met schoolgaande kinderen. Daarna heeft zij op het gebied van vrouwen empowerment, het bieden van taal- en beroepstrajecten aan vrouwen en hen begeleiden naar werk een belangrijke rol gehad. Daarnaast was zij van 2005 tot 2010 lid van het P-team Zaanstad (het Participatie team wat destijds een initiatief was van toendertijd, prinses Maxima). 

Tegenwoordig werkt Najia voor Stichting het R.C. Maagdenhuis en is zij verantwoordelijk voor het behandelen van binnenkomende aanvragen van sociaal maatschappelijke projecten uit Marokko, en voor het aanjagen en contact onderhouden met projecten van verschillende kwetsbare groepen die het R.C. Maagdenhuis financieel ondersteunt. Daarnaast is zij coördinator bij Kenniscentrum WoonSaem, Gemeenschappelijk Wonen voor oudere migranten. Ze ondersteunt oudere migranten bij het realiseren van woongroepen waarin zij met elkaar op een prettig manier oud kunnen worden.

Najat Aabid (Najia)

“Ik kijk terug op een bijzonder tijdperk waarin de eerste generatie Marokkanen op eigen kracht, met weinig middelen en zonder begeleiding haar weg heeft kunnen vinden in dit destijds vreemde land.”

50 jaar migratie

“Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste Marokkanen gevraagd werden om in Nederland te komen werken. Ik heb het idee dat mensen wel eens vergeten dat de Nederlandse overheid de Marokkanen hebben gevraagd om hier te komen werken en niet andersom. Verhuizen naar een ander land om daar gaan werken is best heftig, maar natuurlijk ook een uitdaging en een mogelijkheid om

“Ik kijk terug op een bijzonder tijdperk waarin de eerste generatie Marokkanen op eigen kracht, met weinig middelen en zonder begeleiding haar weg heeft kunnen vinden in dit destijds vreemde land. Een generatie mannen en vrouwen die hard heeft gewerkt en bijgedragen aan de opbouw van het huidige Nederland. 

Ook kijk ik met trots naar de tweede en derde generatie Marokkaanse Nederlanders die met beide benen in de Nederlandse samenleving staan en hier met succes hun weg volgen. Een generatie die dit land professionals, bestuurders, politie, schrijvers, journalisten, artiesten en kunstenaars heeft opgeleverd.” 

 

Amsterdamse

“Als Marokkaanse Nederlander voel ik een enorme verbondenheid met beide landen. Ik ervaar het als een rijkdom om mij in beide werelden thuis te voelen en vrij te kunnen bewegen. Ik waardeer Nederland om de vrijheid van meningsuiting, de gelijke rechten en de kansen en mogelijkheden die het land te bieden heeft. Tegelijkertijd ben ik trots op mijn Marokkaanse wortels en cultuur, de waarden en normen zoals de gastvrijheid, de zorg voor elkaar, het respect voor ouderen en het delen van vreugde en verdriet.”

 

Andere FATIMA's