Nouzha Esrhir

In het kort

Klantmanager Statushouders
49 jaar
Geboren in Rabat, Marokko

Bio

Nouzha woont 22 jaar in Amsterdam en groeide op in Rabat, Marokko, met haar ouders en 6 broers en zussen. Onderweg naar school vond ze het altijd heel fascinerend om te kijken naar de mensen die netjes gekleed waren en stonden te wachten op de bussen die hen naar hun werk brachten. Ze dacht: “die mensen, die zijn belangrijk, die hebben het gemaakt in het leven en dat wilde ik ook!” Later begreep ze dat het ambtenaren waren die naar de overheidsgebouwen in het centrum van de stad werden gebracht. En ze had dit nooit durven dromen, maar jaren en jaren later na vele baantjes, diverse cursussen en opleidingen is Nouzha nu zelf zo’n ambtenaar voor de gemeente Amsterdam. 

 

Nouzha Esrhir

“Ik heb het idee dat mensen wel eens vergeten dat de Nederlandse overheid de Marokkanen hebben gevraagd om hier te komen werken en niet andersom.”

50 jaar migratie

“Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste Marokkanen gevraagd werden om in Nederland te komen werken. Ik heb het idee dat mensen wel eens vergeten dat de Nederlandse overheid de Marokkanen hebben gevraagd om hier te komen werken en niet andersom. Verhuizen naar een ander land om daar gaan werken is best heftig, maar natuurlijk ook een uitdaging en een mogelijkheid om in een welvarend land jezelf te ontwikkelen.

De eerste generatie was overwegend laag opgeleid en heeft vooral heel hard gewerkt, maar ik hoop dat de volgende generatie(s) de mogelijkheden die ze hier in Nederland krijgen, nog meer met beide handen zullen grijpen. Als je er maar hard voor wilt werken is in Nederland alles mogelijk. Gelukkig volgen steeds meer kinderen met Marokkaanse roots hogere opleidingen en verwerven ze steeds meer belangrijkere functies. Ik ben heel benieuwd hoe het over 50 jaar gaat met de nakomelingen van de eerste generatie Marokkanen in Nederland.”

“Wat ons verbindt is dat we allemaal in dezelfde stad wonen. Daarom zijn we Amsterdammers. Een stad waar iedereen mag en kan wonen en kan en mag zeggen wat hij vindt.”

Amsterdamse

“Ik voel me zelf niet een typische Amsterdammer. Ik weet eigenlijk niet wat een typische Amsterdammer is. Voor mij bestaat de ‘typische Amsterdammer’ niet. Net zoals de typische Rotterdammer of Marokkaan ook niet bestaat. We zijn allemaal anders. Wat ons verbindt, is dat we allemaal in dezelfde stad wonen. Daarom zijn we Amsterdammers. Een stad waar iedereen mag en kan wonen en kan en mag zeggen wat hij vindt. Misschien is dat wel typisch Amsterdams: altijd voor je mening durven uitkomen.”

Andere FATIMA's