Urmy Def

Bio

Ik maak Amsterdam mooier door mijn werk in de community. Ik doe dit werk met verschillende mensen, verschillende leeftijdsgroepen en mensen van verschillende sekse.

Mijn inspiraties komen uit mijn eigen familie. Ik kom uit de wij-cultuur, een vrij groot familiesysteem met veel vrouwen die hun vrouwtje stonden. Ik heb geleerd er voor elkaar te zijn. Van de oudere en wijzere mensen in de familie heb ik geleerd dat je degene die uit de boot valt probeert te empoweren. Deze levenslessen hebben de keuze voor mijn studie beïnvloed. Oorspronkelijk heb ik een onderwijzersopleiding afgerond in Suriname, maar uiteindelijk heb ik toch voor sociale studies gekozen. Studies waarmee ik nu kan doen wat ik wil: mensen in hun kracht zetten, mensen vaardigheden aanleren en mensen helpen hoe ze zich kunnen verbeteren.

Ik wil een rolmodel zijn voor de generatie na mij. Ik zou het graag willen overdragen aan jongeren. Niet dat ze het precies moeten doen zoals ik het doe, maar dat ze leren om er vanuit een wij-gerichte gedachte te zijn voor hun community. Dus ik probeer de jongeren bij mijn werk te betrekken. Je ziet dat jongeren een andere approach hebben in deze tijd. Wij zijn al heel lang vrijwilligers, maar jongeren doen dingen kortdurend. Ze zijn er als je ze iets vraagt, daarna gaan ze weer weg. Terwijl er toch een stuk continuïteit nodig is. Daarom probeer ik ze te inspireren om er nog meer te zijn voor de gemeenschap.

Voor Amsterdam heb ik de boodschap om niet alleen vanuit problemen maar vooral vanuit kracht naar de aanwezigheid van migranten te kijken. Die problemen zijn er wel, en die moet je ook benoemen, maar er is veel meer kracht en winst te behalen uit die verschillen. Omarm de verschillen en kijk naar wat mensen verbindt, wat de overeenkomsten zijn en wat je van elkaar kunt leren.

Urmy Def

“Als jong meisje kan ik mij niet goed indenken welke opofferingen de eerste generaties Marokkanen voor ons hebben gedaan. Ik kan mij wel indenken dat het niet makkelijk zal zijn geweest. Wij hebben alles en zij hebben voor alles moeten vechten. Respect!!!”

50 jaar migratie

“In gesprekken met mijn moeder en vader kreeg ik een beeld over 50 migratie van Marokkanen in Amsterdam. Voor mij en vele meiden is ons bestaan in Amsterdam een vanzelfsprekendheid, terwijl onze ouders veel hebben moeten doorstaan voordat zij gekomen zijn tot waar zij nu staan. Mijn liefde en respect voor mijn ouders is hierdoor alleen maar groter en dieper geworden.”

Amsterdamse

“Amsterdam is mijn stad en mijn stad waar niemand een verkeerd woord over moet zeggen. Ik voel mij thuis in Amsterdam en hou van Amsterdam. Amsterdam is ook de stad waar meiden als ik kunnen dromen wat je wilt worden en welke dromen je wilt nastreven.”

Andere FATIMA's