Anno 2021 kan het echt anders. Zoveel ‘FATIMA’S’ en ‘MOHAMEDS’ in de creatieve en cultuursector x

oktober 20, 2021
Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat ik ooit op de set mocht assisteren van de romantische komedie Marokkaanse Bruiloft, geregisseerd door niemand minder dan Johan Nijenhuis, dan had ik je zeer waarschijnlijk uitgelachen. Helemaal als je mij had verteld dat ik dan ook nog eens mee mocht naar Chefchaouen, the Blue Pearl of Morocco, voor deze kleurrijke komedie.

En toch was het precies dit wat mij dit jaar overkwam.

Wat begon als een klein stemmetje in mijn hart, werd dit jaar werkelijkheid. Ik zie mezelf nog wandelend en pratend tegen mezelf: ‘Geen excuses meer Karima, ga nou eindelijk eens doen wat je zo graag wilt.’

De rest is geschiedenis, en ook zeker het begin van de toekomst! Terugkijkend is het écht een combinatie geweest van de juiste mensen tegenkomen (lang leve netwerken en het feit dat mensen het je gunnen), in mezelf geloven, hard werken en mezelf bewijzen.

Wat was ik trots, verwonderd maar ook ontroerd om te zien hoe hard er achter de schermen gewerkt werd aan deze filmproductie. Geen idee (en dat is maar goed ook als bioscoopbezoeker) dat er zoveel bij kwam kijken. Zoveel mensen, ieder een taak en iedereen zo goed op elkaar afgestemd. Ontzettend leerzaam.

DIVERS
Ontroerd was ik toen ik zag hoe divers dit team was. Een mooie mix van culturen en achtergronden. Wauw. Daar waar ik toch ben opgegroeid met het idee dat ik vooral binnen de dienstverlenende sectoren mijn toekomst moest uitstippelen (een bureau met een computer was toch echt het summum voor veel eerste generatie-Marokkaanse ouders).

Wat maakte mijn hart dan ook een sprongetje toen ik zag dat het anno 2021 echt anders kan. Zoveel ‘FATIMA’S’ en ‘MOHAMEDS’ in de creatieve en cultuursector. Ik zag natuurlijk al de Nasrdins, de Maryams en de Nora’s op mijn beeldscherm of op de planken, maar nu ben ik er onderdeel van. Sterker nog: we werken keihard om als team iets neer te zetten.

ONTROERD
Het meest ontroerd ben ik door mijn eigen moeder, die mij zonder blikken of blozen belde en me vertelde dat ze voor mij en mijn kinderen klaarstond als ik naar Chefchaouen zou gaan. Zodat ik mijn droom letterlijk en figuurlijk achterna kon reizen.

Als je me dat toch een aantal jaren geleden had verteld, dan was ik daadwerkelijk ontroerd geraakt tot op het bot. En toch was het precies dit wat mij dit jaar overkwam. Dankjewel mama.

Karima Ahmadouch
Maastricht, Marokkaans-Nederlandse, woonachtig in de Randstad. Mama van twee kleine monstertjes. Eigenaresse van ALWAN Styling the Agency. Gezegend met een grote voorliefde voor fashion en Marokkaanse ambacht is het haar missie om andere kleurrijke vrouwen te empoweren middels kleding en mindset changes. Maar ze doet nog zoveel meer. Wat? Lees haar columns en je komt daar vanzelf achter. Moroccan DNA represent!

Karima Ahmadouch

Meer Columns