Jij bent toch geen feminist? Ik zeg met trots dat ik dat wél ben en dat ik van mannen hou, bh’s draag en mezelf scheer x

oktober 29, 2021
Het is een zonnige woensdagochtend en terwijl ik mijn laatste slok cappuccino neem hoor ik mijn zakelijke telefoon overgaan. Ik pak mijn telefoon en kijk op mijn scherm en het eerste wat in mij opkomt: is dit een potentiële klant of een potentiële stalker? Ja, het gebeurt, wildvreemde mannen die je op social media voorbij zien komen en daarna obsessief research doen naar je en met succes uitkomen op je zakelijke website of op LinkedIn waar mijn zakelijke gegevens openbaar staan. Vervolgens word ik gebeld en wordt mij op een dringende toon gevraagd om kennis te maken. Het gaat hier niet om professionele coaching, maar om kennismaking op persoonlijk vlak. Ik ontvang ook berichten van mannen die hulp nodig hebben bij hun seksuele behoeften en of ik ze daarbij kan ‘coachen’. Ze vragen nog net geen korting. Dit is slechts een greep uit de vele voorbeelden van seksuele intimidatie waar ik mee te maken krijg, net als veel andere vrouwen.

Seksisme en seksuele intimidatie zijn nog steeds zeer sterk aanwezig in onze samenleving. Helaas is het ook een oncomfortabel onderwerp waarover men niet graag wil praten of net doet alsof het allemaal wel meevalt. Het komt overal voor: op straat, in de bus, in het café, in de sportschool, in de muziekindustrie en op de werkvloer. In 2020 heeft de gemeente Amsterdam een onderzoek ingesteld naar straatintimidatie. Het resultaat van het onderzoek verbaast mij niet. Zo geeft bijna de helft (47%) van de ondervraagde Amsterdamse vrouwen aan het afgelopen jaar eens of vaker te zijn geconfronteerd met straatintimidatie. In datzelfde jaar heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een onderzoek ingesteld naar online seksuele intimidatie. De cijfers liegen er niet om: ruim 750.000 mensen, vooral vrouwen en biseksuele vrouwen, werden in 2020 online seksueel geïntimideerd.

Seksisme, wat betekent het?

Volgens de Nederlandse encyclopedie betekent seksisme: discriminatie op grond van geslacht, meestal gericht tegen vrouwen. Of de overtuiging dat mannen superieur zijn aan vrouwen en dat om die reden discriminatie en onderdrukking van vrouwen gerechtvaardigd zijn. Gretchen Carlson, schrijfster van New York Times-bestseller Be Fierce: Stop Harassment and Take Your Power Back, zegt hierover: ‘een op de drie vrouwen – van wie we het weten – heeft te maken met seksuele intimidatie op de werkplek. 71% van de incidenten is nooit gemeld. Waarom niet? Omdat als vrouwen dit melden ze gezien worden als leugenaar en onruststokers. Ze worden vernederd en gekleineerd, gedegradeerd en ontslagen. Het melden van seksuele intimidatie is vaak het einde van je carrière. Van alle vrouwen met wie ik contact had, werkt er bijna geen enkele meer in het beroep van haar keuze, en dat is schokkend.’

Seksuele intimidatie gaat niet over seks, het is een strijd om macht. En niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland is seksisme op de werkvloer aan de orde van de dag. Recentelijk heeft het College voor de Rechten van de Mens hier een onderzoek naar gedaan. En wat blijkt: maar liefst 16% van de werknemers in Nederland heeft hiermee te maken gehad.

De wereld wordt gecreëerd dóór mannen vóór mannen, mannen zijn namelijk ‘nog’ steeds de dominante gender en zolang dat zo blijft wordt alles vanuit een mannelijk perspectief

waargenomen. Vanuit die waarneming worden belangrijke beslissingen genomen en veranderingen doorgevoerd. Vrouwen, de grootste bevolkingsgroep van de wereld, hebben weinig tot geen inbreng. In Nederland zijn er nog steeds grote bedrijven zonder vrouwen aan de top. Twee derde van de grote bedrijven had zelfs geen enkele vrouw in het bestuur, blijkt uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2020. Terwijl vrouwen gemiddeld een hoger opleidingsniveau hebben dan mannen. Om dit tegen te gaan is er dit jaar een nieuwe wet aangenomen, een wet die grote bedrijven verplicht om meer vrouwen in de leiding aan te nemen: het vrouwenquotum.

Feminisme: de verzetsbeweging tegen seksisme

Vraag aan een willekeurige persoon wat het woord ‘feminist’ betekent en je krijgt meestal een niet zo positief antwoord: dat zijn toch vrouwen die mannen haten, geen bh’s dragen en zichzelf niet scheren? Of ze vragen jou, met een beschuldigende en bezorgde toon: jij bent toch geen feminist? Ik zeg met trots dat ik dat wél ben en dat ik van mannen hou, bh’s draag en mezelf scheer.

Heel simpel gezegd betekent feminisme: een beweging die streeft naar gelijke rechten en mogelijkheden voor zowel mannen als vrouwen. Hoe komt het dat de term feminisme en de feministische beweging zoveel weerstand oproepen bij veel mensen? Feminisme wordt vaak geassocieerd met sterke, krachtige en boze vrouwen, en in deze wereld worden krachtige vrouwen nog steeds afgestraft. Het zijn niet alleen mannen die dit ‘beeld’ van de vrouw – bewust of onbewust – in stand houden, ook vrouwen spelen hierbij een grote rol.

‘Teach her that if you criticize X in women but do not criticize X in men, then you do not have a problem with X, you have a problem with women.’

– Chimamanda Ngozi Adichie –

Wat kunnen zowel vrouwen als mannen hiertegen doen?

Vrouwen moeten onderling meer solidair zijn, voor elkaar opkomen, moediger zijn, zichzelf durven uit te spreken, durven op te staan en leiding nemen. Vrouwen onderschatten hun eigen mogelijkheden systematisch en mannen vice versa. Mannelijke bondgenoten zijn cruciaal.

Mannen domineren vaak in hoge functies waar zij de macht hebben om iets te veranderen. Daarnaast is het feminisme ook bevrijdend voor mannen. Van mannen wordt vaak verwacht dat ze sterk en stoer moeten zijn en vooral geen emoties mogen tonen. Hierdoor trekken ze vaak te laat aan de bel bij mentale problemen. Volgens het CBS is het aantal zelfmoorden onder mannen al jaren twee keer zo hoog als bij vrouwen. Het feminisme is niet alleen broodnodig voor vrouwen, het is ook van levensbelang voor mannen. Jens van Tricht, schrijver van het boek Waarom feminisme goed is voor mannen, stelt dat veel ellende in de wereld te verklaren is vanuit traditionele mannelijkheid. Dat komt doordat ‘mannen van jongs af aan in het keurslijf van mannelijkheid worden gedwongen, met allerlei relationele , psychologische en maatschappelijke problemen tot gevolg,’ aldus Van Tricht. .

Precies een week later ontvang ik het volgende WhatsAppbericht: ‘Beste Saida sorry dat ik je lastigviel op jouw zakelijke nummer, achteraf gezien snap ik niet waar mijn gedrag vandaan

kwam. Het was een domme impulsieve actie van mij en je had helemaal gelijk, nogmaals sorry.’ Ik kijk op zijn profielfoto en zie een keurig uitziende man van middelbare leeftijd met twee prachtige tieners, een jongen en een meisje. Op dat moment kwam de coach in mij naar boven en wilde ik hem haarfijn uitleggen waar zijn gedrag vandaan kwam. En dat de kans groot was dat hij last had van een midlifecrisis, maar iets zei me dat ik dat beter niet kan zeggen. Ik heb hem maar vriendelijk bedankt voor zijn bericht.

door Saïda Amir

Meer Columns