‘Geluk is een innerlijk toestand die geen invloed van buitenaf nodig heeft’ x

oktober 7, 2021

Al van jongs af aan leren we dat we onze eigen behoeften niet altijd kenbaar mogen maken. In plaats daarvan leerden we ons aan te passen aan de behoeften van anderen. We hebben geleerd ze te ontkennen en te negeren in ruil voor acceptatie en goedkeuring, en om aardig en beleefd gevonden te worden, door je ouders, sociale omgeving, partner, werkgever, leerkracht en religie. We leren eigenlijk om in ieders behoeften te voorzien behalve in ons eigen persoonlijke behoeften

Behoeften, wat zijn dat?
Ieder van ons heeft fundamentele menselijke behoeften. Het maakt niet uit of je arm of rijk bent, wat je ras, religie, kleur, verlangens, doelen en waarden zijn. We delen allemaal dezelfde behoeften, hieronder benoem ik aantal voorbeelden van menselijke behoeften.

1. Fysieke behoeften: slaap, rust, voedsel, drinken en onderdak.
2. Emotionele behoeften: connectie, liefde, gezien en gehoord worden, ergens bij willen horen, uitdaging, verandering en groei en ontwikkeling – If you’re not growing, you’re dying.
3. Spirituele behoeften: maatschappelijke betrokkenheid, betekenis vinden in je lijden, vergeven, loslaten, zingeving en authentieke zelf worden.

Als onze persoonlijke behoeften voor een langere periode onvervuld blijven, gaat dit ten koste van onze eigenwaarde. We verliezen het vertrouwen in onszelf en anderen. Dit veroorzaakt vaak wrok, negatieve gevoelens en burn-out. Als je in de buitenwereld naar je eigenwaarde zoekt zul je nooit bevredigd raken, dan blijf je eindeloos op zoek om ‘genoeg’ goedkeuring en liefde te vinden. Geluk is een innerlijk toestand die geen invloed van buitenaf nodig heeft.

Als we losgekoppeld zijn van onze behoeften, hoe kunnen we dan voorzien in onze eigen persoonlijke behoeften?

Het is belangrijk om te beginnen met het begrijpen van deze behoeften, waar je huidige gedrag vandaan komt en wat het je tot nu toe heeft opgeleverd. En als je dat eenmaal doet, zul je begrijpen waarom je op bepaalde manieren handelt en reageert, en dat besef is belangrijk om verandering te bewerkstelligen. Je kunt zelf aan al deze zaken werken, maar wil je het proces versnellen, dan is het wellicht handig om een professionele coach in te schakelen.

Start vandaag nog met het ontmantelen van jezelf en verbreek het ‘jezelf wegcijferen’ patroon. Ontrafel je behoeften, bevorder je assertiviteit, en vind een goede balans tussen je eigen behoeften en de behoeften van anderen. En het allerbelangrijkste, besluit wat je wilt en wie je wilt worden en maak dat je levenstaak. Door zo te leven zul je vaker geluk ervaren en krijg je, de energie, de gezondheid, de relaties en het enthousiasme dat je nodig hebt om van binnenuit te stralen en een authentiek leven te leiden.

Saïda Amir
Mokum Coaching

Meer Columns