Mijn moeder zag haar moeder als voorbeeld, net zoals ik mijn moeder als voorbeeld zie x

januari 22, 2020

Column Rachida Issaoui

Ze was getint door de zon. Haar lichaam oogde altijd slank zelfs op hoogbejaarde leeftijd. Een vrouw die hard werkte en elf kinderen had gebaard, waaronder mijn moeder. Het leven ging er soms hard aan toe daar in hetBeniSnassengebergte in Marokko. Er moest eten op tafel komen en ze wilde dat al haar kinderen goed terechtkwamen. Op haar sterfbed had ze haar taak volbracht, al haar kinderen waren gehuwd en hadden een leven opgebouwd, ze kon in alle rust heengaan, mijn oma Fatima.

Mijn moeder zag haar moeder als voorbeeld, net zoals ik mijn moeder als voorbeeld zie. Tegenwoordig leven we in een tijd dat we ook regelmatig kijken naar influencers. Onbewust ga je er toch in mee. Ik ben voorstander dat je zelf je weg uitstippelt, vooral in een land als Nederland zijn er voldoende mogelijkheden.

Ik hou van vrouwen die heft in eigen hand nemen, soms door schade en schande. Vrouwen die hun route zelf uitvinden, zodat ze kunnen planken naar de toekomst. Vaak bespreek ik met mijn moeder hoe haar leven verliep en het leven van oma Fatima en dan besef ik hoe weinig kansen ze hadden. Maar toch vind ik dat veel vrouwen van tegenwoordig niet kunnen tippen aan de vrouwen van toen. Terwijl we nu middelen hebben om zelf de regie over ons eigen leven te hebben ontbreekt het soms aan kernwaarden zoals, geduld, uithoudingsvermogen, kennis benutten en originaliteit.

Ik ben absoluut niet voor een maatschappij waar alle vrouwen hetzelfde zijn. Ik bejubel dat elke vrouw kijkt naar haar middelen, kennis en naar haar kracht en hier iets moois van creëert. Ik omarm mensen die uit niets hun droom waarmaken. Begrijp je de kostbaarheid van een droom dan kun je je nooit arm voelen.

Van mij mag elke vrouw koppig zijn, koppig wat betreft haar dromen en doelen.
We leven in een digitaal tijdperk, waar veel mensen kopiëren wat ze zien. Je hoeft er niet in mee te gaan. Je hebt de vrije keuze om te zijn wie je bent. Mijn boodschap is: wees uniek, leg je telefoon wat vaker weg, kom in contact met jezelf. Laat je niet door de hectiek van het leven meesleuren en jezelf ondersneeuwen.

Om terug te komen op mijn oma, ondanks dat ze in een tijd opgroeide waar ze niet de kans had om zichzelf ontwikkelen, had ze persoonlijkheid en was ze koppig en sterk. Hierdoor was ze een goed voorbeeld voor mijn moeder, want ze leerde haar sterk te zijn. Elke goede moeder hoort een voorbeeld voor haar dochter te zijn, een onverbreekbare band zorgt dan voor een ultieme liefde. Zoals mijn moeder mij barmhartigheid en liefde gaf zal ik dat op mijn beurt doorgeven. Tijd en generaties vallen in het niet, waar DNA, liefde en normen en waarden hoogtij vieren, zal liefde blijvenzegevieren

RachidaIssaoui
Columnist FATIMA

Rachida is werkzaam als doktersassitente bij een huisartsenpraktijk.
Ze studeert momenteel klinische psychologie, omdat ze geïnteresseerd is in de psyche van de mens. Haar grote passie is schrijven. Verder houdt zevan reizen, hardrennen en ballet. Rachida is van Marokkaase afkomst en geboren in Nederland. Beider ouders komen uit Berkane – de sinsasappelstad van Marokko.

Meer Columns