Vier witte mannen op een rij x

mei 16, 2020

Column Raja Felgata

Ik ben geen fan van voetbalcommentatoren die overal een mening over hebben. Vaak ongegrond, onnodig hard, zonder context en vooral om populair te zijn bij de kijkers. Want cijfers. Het kan mij heel vaak werkelijk niets schelen wat Johan Derksen, of René van der Gijp te zeggen hebben of wat ze vinden over wat dan ook. Gewoon niet boeiend, vaak racistisch of seksistisch. Ik ben sowieso algeheel gestopt met kijken naar Nederlandse televisie omdat programmering geen volledige representatie weergeeft, noch in presentatie of formats. Ik zoek het online, maar dit terzijde.

Wat ik wel online voorbij zag komen, was dit fragment van Veronica Inside over Fidan Ekiz, de journalist die nu naast Jeroen Pauw mag zitten. Leuk voor haar, zal vast een droom zijn die uitkomt. Gefeliciteerd. Na de Nieuwe Maan is alles een upgrade lijkt me. Waar ze naar eigen zeggen, ‘vooral door moslims werd bedreigd,’want kritiek op islam. Dat het programma een islamitische context heeft en er voor moslims is, betekent voor eindredactie van het programma, “nodig vooral rechtse vrienden uit en bash alles wat islam gerelateerd is.” Dat moslims hier vervolgens iets van vonden, lijkt me evident. Fidan heeft er van alles over gezegd op haar platform TPO Online. Haar ruk naar rechts is al jaren duidelijk, ik ben ook geen fan (meer) van haar ziens en/of werkwijze, maar daar gaat deze column niet over.

Deze column gaat over de bagger die 4 witte heren op haar gooien, omdat ze ‘even niet in vorm was.’ Derksen die zegt: “Wat ik het hoogtepunt van de avond vond, was dat de sidekick van Jeroen Pauw zich niet goed voorbereid had.” Hij noemt Fidan ‘sidekick’. Denigrerend en onwaar, het is een duo-presentatie, dus gelijkwaardig en volwaardig. Maar Johan moet een micro-agressie woordje gebruiken, om zijn venijn over haar rol te laten zien.

Hij gaat verder. “ En ik vond haar helemaal zwak, ze bakte er helemaal niets van. [..] Ze kan het niveau van Pauw niet bijbenen, en ze straalt helemaal uit dat ze het ook helemaal in de vingers heeft. Maar dat valt wel mee he?”

Wat hij hiermee suggereert is dat Fidan zich vooral niet zeker moet voelen over haar zaak. Dus de druk die presenteren naar Pauw met zich meebrengt is één ding, plus publieke opinie een tweede, je eigen kritische stem een derde en dan deze seniele ouwe man die primetime verkondigt dat je je niet mag meten aan de witte man naast je. Hoe durf je te doen alsof je naast hem mag zitten?

Brengt me naar zijn volgende stelling over haar: “Je moet ook je beperkingen kennen he. Sommige dingen moet je niet doen in het leven.” Derksen bepaalt voor Fidan wat haar beperkingen zijn, na 1 keer een slechte avond, zenuwen of andere zaken. Kan gebeuren, toch? Eva Jinek stelde ook vragen over zijn katjes toen ze Wilders mocht ‘interviewen.’ Hoorde we Derksen en co? Niet echt.. Zijn uitspraak doet me denken aan Donald Trump die tijdens één van zijn persconferenties tegen een vrouwelijke verslaggever zegt: “I know you better than you know yourself.”

Daarnaast denk ik dat deze uitspraak een projectie is, Derksen heeft zelf grote beperkingen en moet bepaalde dingen laten in het leven; als ouwe man ver over datum, sidekickje spelen van een voetbalprogramma in tijden van voetbaldroogte. In plaats van vrouwen van kleur bashen, omdat ze het in hun hoofd halen om iets groots te doen en zich naast een Jeroen Pauw te begeven.

Al denk ik dat Ekiz en Pauw het inhoudelijk goed met elkaar treffen, ze hebben beide een grondige hekel aan de multiculturele samenleving, moslims zijn er om monddood gemaakt te worden en islamofobie zijn mediafeiten. Maar dat neemt niet weg dat ik het op zal nemen voor ELKE vrouw van kleur die wordt gemarginaliseerd als onkundig, zwak of niet capabel en slachtoffer is van andere vormen van seksistisch en racistisch gedrag door dit soort lui uit Hilversum. Ik denk dat Fidan deze niet zag aankomen, haar pijlen waren immers gericht op boze moslims en niet op de boze witte man op tv. Misschien tijd om een column te schrijven over hoe je als vrouw van kleur, Turks, ongelijk en seksistisch wordt behandeld door in dit geval niet moslims? Selectief opkomen voor jezelf staat je niet kardash.

Raja Felgata

co-founder en creative director FATIMA

Mr & Mrs Oasis

Meer Columns