Samira Filali

In het kort

Juridische adviseur bij de politie & DJ
44 jaar
Geboren in Amsterdam

Bio

Samira woont sinds haar geboorte in Amsterdam, is moeder van 4 kinderen en werkt fulltime als juridisch adviseur bij de politie. In haar vrije tijd treed zij op als DJ op bruiloften en partijen. Ze helpt daarnaast ook haar man met zijn school IQRAA waar hij Darija (Marokkaanse dialect van Arabisch) lessen geeft aan kinderen en volwassenen

Samira Filali

“Ik zie het als een estafette loop; onze ouders stonden aan de start met het stokje en dat hebben ze aan ons overgedragen.”

50 jaar migratie

“50 jaar Marokkaanse migratie betekent voor mij het eren, vieren en delen van een gedeelde geschiedenis, maar ook een doorgaand proces van ontwikkelingen, kansen en uitdagingen. Ik zie het als een estafette loop; onze ouders stonden aan de start met het stokje en dat hebben ze aan ons overgedragen. Zij stonden als pioniers aan de wieg van de emancipatie en participatie van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. De Marokkaanse Nederlanders zijn meer dan ooit zichtbaar(der) geworden in de politiek, sport, media etc. Onze ouders hebben hun dromen opgeofferd voor een toekomst voor de kinderen die ze al hadden of nog moesten krijgen.

We zijn als Marokkaanse gemeenschap heel ver gekomen en daar ben ik ontzettend trots op, maar we hebben nog genoeg uitdagingen. Die estafette loop is nog lang niet uitgelopen. Door mooie initiatieven als ‘Fatima’ kunnen we het stokje symbolisch doorgeven aan de huidige en daaropvolgende generatie. 50 jaar migratie is vooral inspiratie voor een (nog) betere toekomst.”

Amsterdamse

“Ik ben trots op mijn Marokkaanse roots die geworteld zijn in Amsterdam. Soms voel ik me iets meer van het een dan het ander. Als ik op weg naar ben werk en door de Amsterdamse grachten loop, dan denk ik aan wat voor een luxe het is om in deze wereldstad te mogen wonen. Dan voel ik me een trotse Amsterdamse. Het Marokkaanse in mij zit er altijd, in temperament, kracht en de compassie voor anderen. Ik profiteer eigenlijk van beide achtergronden en haal voor mezelf het beste uit deze twee werelden die elkaar naar mijn mening niet in de weg zitten, maar juist mooi aanvullen.”

Andere FATIMA's