Mariëm Zian

In het kort

Neonatologieverpleegkundige, spoken word artieste IRO Official (scheidsrechter bij vechtsporten)
30
Geboren in Tetouan Marokko

Bio

Marïem is neonatologieverpleegkundige (zorg voor prematuren en zieke pasgeborenen), spoken word artieste en IRO Official (scheidsrechter bij vechtsporten), groeide op in Amsterdam West en woont in Zuidoost. Ze begon op jonge leeftijd met schrijven en zingen en wilde als kind altijd zangeres worden. 

Marïem heeft ook jarenlang thaibokslessen en personal trainingen aan vrouwen en kinderen gegeven is als scheidsrechter nog regelmatig actief op vechtsportgala’s (thaiboksen, boksen, MMA, freefight).

Mariëm Zian

“Ik draag een hoofddoek, rijd motor, beklim podia, zeg wat ik vind, spreek zeven talen en sta open om meer talen te leren. Ik heb een slang en een schildpad als huisdier. Ik heb een stuk waarin ik zeg dat ik niet de typische vrouw ben, ik ben een mengelmoes, waaruit met name Amsterdammer en Moorse djablia eruit springen.”

50 jaar migratie

“Ik hou van geschiedenis en cultuur en heb een ex-muzikant en verhalenverteller als vader. Ik heb verscheidene stukken over mijn vader en moeder, hoe zij naar NL kwamen, mijn roots, de kolonisering van Spanje, de migratie naar NL e.d. 

Mijn vader en moeder zijn onze eerste generatie die naar NL zijn gekomen, in de jaren ’70. Mijn vader 26, mijn moeder 16. Mijn vader herinnert me eraan dat ik enkel hier heb kunnen motorrijden, heb kunnen optreden en zoveel meer heb kunnen doen dan de gemiddelde Marokkaanse vrouw die in Marokko woont. Mijn moeder daarentegen is als jong meisje uit haar veilige nest gehaald en heeft uiteraard een andere ervaring.

Amsterdamse

“Ik hou enorm veel van mijn roots en mijn cultuur. Mijn ouders zijn beiden geboren in Ouadrass, een berg tussen Tetouan en Tanger in. Ikzelf ben geboren in Tetouan. Ik ben altijd enorm trots geweest op mijn roots en ik straalde altijd als mij werd gevraagd wat mijn roots zijn. In alles wat ik doe probeer ik altijd authentiek te blijven, dit geldt tevens voor het Amsterdammer zijn. Ik praat het liefst zo plat Amsterdams mogelijk. Ik hou ervan om dingen te behouden zoals ze zijn, ik denk dat ik vrij conservatief ben. Hiernaast ben ik zelf een smeltkroes, een contradict, een incongruent stukje mens. Van mijn roots, cultuur en de manier hoe ik ben opgevoed.”

Andere FATIMA's