Ouarda Batou

In het kort

Docent omgangskunde
38
Geboren in Beni Said, Marokko

Bio

Ouarda woont al 37 jaar in Amsterdam en  doceert de vakken dienstverlening, sociale vaardigheden en internationale diversiteit. “Dit vak doceer ik graag, omdat het vooral gaat over de diverse culturele achtergronden ontmoeten. De bewustwording begint vooral bij jezelf ten aanzien van een andere culturele groep. Mijn missie is dan ook leer eerst jezelf kennen alvorens je oordeelt over anderen.

Haar naam heeft ze te danken aan haar opa die als een van de eerste Marokkaanse gastarbeiders naar NL is gekomen in de jaren ’60. Ze groeide op met veel rolmodellen waarvan het meerendeel in de familie docenten zijn. Identiteit staat tijdens alle vakken die zij geeft centraal.

Ouarda Batou

“Ik voel mij thuis en zeer welkom in NL. Ik heb gelukkig van beide culturen het beste kunnen overnemen en dit is in stroomlijn met de Islam die een belangrijke rol speelt in mijn leven.”

50 jaar migratie

“De migratie heeft mijn keuzes in het leven bepaald en de omstandigheden geschept om mij te ontwikkelen tot de vrouw van vandaag. De positie die mijn ouders in Nederland hebben ervaar ik als positiever dan de jongeren. De jongeren kennen te weinig geschiedenis van de ouders en zijn hierdoor verdwaald. De grenzen van jezelf en de ander kennen als het gaat om culturele verschillen is alleen mogelijk als je weet waar je vandaan komt. Het kennen van je geschiedenis geeft je een richtlijn in hoe je het beste met elkaar kan samenleven.”

Amsterdamse

“Sinds een paar jaar ben ik getrouwd met een Marokkaanse Nederlander uit Enschede. Ik heb sindsdien het besef dat ik echt een ras ‘Amsterdamse’ ben. We zijn opvallend anders, ondanks dat wij Marokkaanse ouders en roots hebben. Dit verschil is alleen merkbaar als je mensen ontmoet van een andere stad in Nederland. De verschillen zitten in de manier van communiceren, maar ook denkwijze. Ik ben denk ik iets toleranter dan de traditionele Twentenaar.”

Andere FATIMA's