Mehri Def

Bio

Ik maak Amsterdam beter, mooier en sterker door mijn werk en het onderzoek dat ik doe. Op de universiteit ben ik als PhD-kandidaat verbonden aan een onderzoeksteam dat onderzoek doet naar lokaal beleid in Amsterdam.

In 2017 heb ik samen met Martine Heijthuyzen Wonda Women opgericht, een feministisch collectief in Amsterdam. Wij creëren een veilige ruimte voor iedereen die onderdrukking ervaart in het patriarchaat, een ruimte waar we samenkomen, workshops geven, lezingen houden en tools geven aan iedereen die in deze stad woont om zichzelf beter te voelen en te leren hoe ze zich daarin kunnen ontwikkelen.

Mijn moeder heeft mij heel erg geïnspireerd. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in sociale ongelijkheden. Dat is altijd de focus geweest binnen mijn onderzoek. Mijn inspiratie voor Wonda Women was niet iets of iemand, maar juist een gebrek aan ruimte waar we bij elkaar kunnen komen en elkaar kunnen helpen. Een plek waar we elkaar als vrouwen tools geven waarmee we ons kunnen blijven inzetten voor gendergelijkheid, antiracisme en de dekolonisatie van ons gedachteproces.

Ik wil heel graag een rolmodel zijn voor vrouwen van kleur. Er zijn heel weinig vrouwelijke wetenschappers in Amsterdam en al helemaal geen vrouwelijke wetenschappers van kleur. We zijn er, maar we zijn helaas te weinig aanwezig, dus ik wil heel graag voor deze vrouwen een voorbeeld zijn.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: blijf deuren intrappen. Dat is mijn boodschap voor Amsterdam. Er zullen vaak momenten zijn in je leven waarop een bepaald pad moeilijk te bewandelen is. Stop daar niet. Probeer een eigen pad voor jezelf te creëren.

Mehri Def

“Ik heb altijd als beeld gehad om iets te kunnen betekenen voor andere vrouwen maar ook om aan mijn 4 kinderen te laten zien dat alles mogelijk is als jij je daarvoor inzet.”

50 jaar migratie

“50 jaar migratie betekent voor mij dat ik mijn tweede huis heb gevonden in Amsterdam en dat ik zowel in Marokko en Nederland thuis ben en voel. 50 jaar migratie betekent voor mij ook persoonlijk dat mijn kinderen hier zijn opgegroeid en hun toekomst voor de komende 50 jaar in deze stad zal liggen.”

Amsterdamse

“Vanuit mijn cultuur en persoonlijke achtergrond is barmhartigheid voor anderen en het inzetten voor andere een rode draad. Dit past zowel bij mijn Marokkaanse achtergrond maar ook bij het DNA van Amsterdam.”

Andere FATIMA's