Souad el Markhous

In het kort

Directeur en eigenaar van een bouwbedrijf
50 jaar (net zo oud als Marokkaanse migratie NL)
Geboren in Larache, Marokko

Bio

Souad werd in 1969 in Marokko geboren en kwam in 1989 in Amsterdam terecht. Daar begon ze in 1990 als schoonmaker bij een bouwbedrijf waar ze doorgroeide achtereenvolgens telefoniste, administratief medewerker en hoofd van de boekhouding werd tot ze in 2014 het bedrijf overnam. Sindsdien is zij directeur-eigenaar van het bouwbedrijf. In 2018 won zij twee awards: Zakenvrouw van 2018 EZVN, en een Diwan Award voor beste onderneemster van 2018.

Souad el Markhous

“Er is nog steeds veel werk te doen om vorm te geven aan een gezamenlijke toekomst, volwaardig burgerschap en wederzijdse acceptatie. Het begint wat ons betreft bij de erkenning van en waardering voor onze gedeelde geschiedenis.”

50 jaar migratie

“Vijftig jaar geschiedenis van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zie ik als een halve eeuw hard werken. In die vijftig jaar heeft de Marokkaanse gemeenschap, in al haar diversiteit gewerkt aan haar emancipatie en participatie in de Nederlandse samenleving. Vijftig jaar hard gewerkt om nu eindelijk zichtbaar te zijn in de politiek, sport, media en zelfs meer. Natuurlijk waren en zijn er ook problemen en uitdagingen. Er is nog steeds veel werk te doen om vorm te geven aan een gezamenlijke toekomst, volwaardig burgerschap en wederzijdse acceptatie. Het begint wat ons betreft bij de erkenning van en waardering voor onze gedeelde geschiedenis.

Amsterdamse

“Ik woon meer dan dertig jaar in Nederland, en al die jaren in Amsterdam. Toen ik laatst op bezoek was bij een congres in Marokko werd mij gevraagd: ‘voel je je Marokkaans of Nederlands?’ Mijn antwoord na enkele seconden was: Ik ben een Amsterdammer! Ik hou onvoorwaardelijk van deze stad. Het maakt niet uit of je er vanaf je geboorte woont of later bent komen wonen, als je maar nooit meer weg wil, dan ben je een echte Amsterdammer in je hart. Mijn Amsterdam, mijn thuis.”

Andere FATIMA's