Mbarka N’bir

In het kort

Directeur-bestuurder eigen stichting
55
Geboren in Marokko

Bio

Mbarka woont sinds 1968 in Amsterdam, is directeur-bestuurder van haar eigen stichting en werkte voorheen als kraamverzorgster, verpleegkundige, lerares, projectmedewerker en manager thuiszorg. Haar droom is een centrum voor, door en met vrouwen om te werken aan het verbeteren van hun situatie. In 2016 heeft ze de eerste stap genomen door haar stichting Aminah op te zetten om een locatie in Bos en Lommer te kunnen behouden voor de bewoners uit de buurt. Mbarka is lid van de raad van toezicht van een scholengemeenschap en mantelzorger van haar ouders. Haar belangrijkste baan is volgens haar “moeder zijn van drie geweldige kinderen en oma van twee prachtige kleinkinderen.” 

Mbarka N’bir

“Ik heb samen met mijn ouders, mijn familie en mijn gezin meegewerkt aan de economie van Nederland en de cirkel is rond door zelf mee te werken aan gelijke kansen voor iedereen in Nederland.”

50 jaar migratie

“50 jaar migratie staat voor mij gelijk aan mijn komst naar Nederland en dat ik hier ben opgegroeid. Ik heb geen probleem gehad met het leven in twee werelden. Ze zijn complementair. Verrijkend en versterkend. De geschiedenis van Nederland en die van Marokko komen samen bijeen door onze migratie. En de migratie is een deel van de geschiedenis van mij en mijn familie. Ik ben er trots op dat ik een migrantendochter ben. Nederland heeft mij een kansrijke omgeving gegeven, ik heb samen met mijn ouders, mijn familie en mijn gezin meegewerkt aan de economie van Nederland en de cirkel is rond door zelf mee te werken aan gelijke kansen voor iedereen in Nederland.”

Amsterdamse

“Ik ben een typische (pre-millennium) Marokkaanse Amsterdamse doordat ik alles op de fiets doe. Ik kan genieten van het wandelen over de grachtengordel van het centrum. Het socialisme heb ik met de paplepel binnen gekregen. Dat maakt mij strijdvaardig tegen onrechtvaardigheid en voor gelijke kansen voor iedereen. Het Marokkaanse in mij maakt dat mijn deur voor eenieder openstaat. Alle samenkomsten met eten gepaard gaan. Ik van elke gelegenheid een feestje maak. En mijn familie staat op nummer een.”

Andere FATIMA's